Loading color scheme

Búvárok mélységi rekordot állítottak fel a Missouri Roaring River forrásban

A csapat 472 láb mélységig jutott - és még nincs vége.

Búvárok egy csoportja 2021 novemberében mélységi rekordot állított fel azzal, hogy 472 láb mélyre ereszkedett a Missouri állambeli Roaring River Spring torkolatába. Eddig ismeretlen területre léptek, és a forrást az ország legmélyebb forrásává emelték.

"Még mindig nem látszik sem fenék, sem forrásalagút" - mondta a főbúvár és a KISS Rebreathers vezérigazgatója, Mike Young.

A Caving News által rangsorolt korábbi országos rekordot 2013-ban állították fel a nyugat-texasi Phantom Springs-barlangban, ahol a búvárok 462 láb mélységig jutottak. 

A Roaring River Spring, amelyről a helyiek azt beszélik, hogy feneketlen, a Roaring River State Parkban található, Missouri Ozarks délnyugati részén, Cassville közelében. A forrás naponta átlagosan 20,4 millió gallon vizet szivattyúz ki, amelynek egy részét a szomszédos Roaring River Trout Hatcherybe vezetik, amelyet 1910-ben építettek. A fennmaradó rész a Roaring folyót táplálja, ahol a pisztrángszezonban a horgászok a parton sorakoznak.

A Missouri Természeti Erőforrások Minisztériuma és a Roaring River Állami Park illetékesei 2021 elején engedélyezték a KISS csapat havi kutató merüléseit. Az első merülésükre tavaly májusban került sor.

Mivel a forrás és a körülötte lévő barlang egy mély völgyben található, szezonális áradásoknak és magas vízhozamnak van kitéve. A több mint 200 köbláb/másodperc (CFS) vízhozam megakadályozta, hogy a búvárok behatoljanak a 225 láb mélyen lévő szűk, felszín alatti szűkületbe egészen augusztusig, amikor az áramlás 21 CFS-re csökkent.

A szigorlaton túl Mike Young és búvártársa és térképész, Jon Lillestolen egy olyan nagy barlangot fedezett fel, amelyben sem falak, sem padló nem volt kivehető. A mennyezet is eltűnt rövid idő után.

"Ijesztően nagy odabent" - volt Young első reakciója.

Randall Purdy víz alatti fotós szerint a felszín alatti barlangban simán elférne egy 40 emeletes épület.

 

A búvárok először 1979-ben fedezték fel a Roaring River-forrást. Egy második csapat 1991-ben követte őket. Egyik csapat sem tudott azonban átjutni a 225 láb mélységhatárnál lévő korlátozáson. Young a sikerét a KISS csapat által használt kompakt újralégzőkészülékeknek tulajdonítja.

"A hagyományos SCUBA felszerelés túl terjedelmes ahhoz, hogy a búvárok át tudjanak menni a szigorításon" - mondta Young. "És még az újralégzőkészülékekkel is, ha a szűkületen keresztül érkező víznyomás túl nagy, nem tudunk ellene úszni."

A KISS-csapat kutatásainak nem a barlangban elért rekordmélység elérése volt az egyetlen célja.

"Felmérjük a barlangokat, hogy új térképeket készíthessünk a DNR és a Roaring River State Park számára" - mondta Young.

A búvárok felfedezéseiről dokumentumfilmeket is készít a TL Bass Telepictures Bentonville-ben, Arkansas államban. Egy rövidebb változatot a park természetvédelmi központjában használnak majd, egy hosszabbat pedig a tervek szerint a nagyközönség számára értékesítenek.

Mivel a 2022-es szezonra megújították az engedélyeket, a KISS Rebreathers csapata 2022 novemberéig folytatja a havi rendszerességgel, hétvégenként megrendezett felfedezéseket.

"Alig várom, hogy lássam, milyen mélyre mennek idén" - mondta Joel Topham parkfelügyelő.