Loading color scheme

Tahitin érintetlen korallzátonyokat fedeztek fel, amelyeket nem érintett a fehéredés

Szokatlan mélysége megnyitja az utat az óceán alkonyzónájában található zátonyok jövőbeli felfedezései előtt.

Egy korallfehéredéstől érintetlen zátonyt fedezett fel Tahitin, több mint 100 láb mélyen az UNESCO búvárcsapata, amely az óceánfeneket térképezte fel. A zátony közel két mérföld hosszan húzódik, ami az UNESCO sajtóközleménye szerint a világ egyik legnagyobb egészséges zátonyává teszi.

"Ez a figyelemre méltó felfedezés Tahitin a tudósok hihetetlen munkáját bizonyítja, akik... tovább bővítik ismereteinket arról, hogy mi rejlik a tenger alatt" - mondta Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója a közleményben.

Az óceán felszíne alatt közel 100 láb mélyen kezdődő és 213 láb mélyre merülő zátony elegendő fényt kap a korallok növekedéséhez és szaporodásához, de elég mélyen van ahhoz, hogy a víz alatti hőhullámok, amelyek általában elpusztítják a korallokat, elpusztítsák a korallokat. A Nagy-korallzátonyon található korallok mintegy 30 százaléka például elpusztult egy 2016-os fehérítő eseményt követően. Az ENSZ előrejelzése szerint az évszázadon belül évente globális fehérítésre kerül sor. 

"Francia Polinézia még 2019-ben szenvedett el egy jelentős fehérítési eseményt. Úgy tűnik azonban, hogy ez a zátony nem volt jelentős mértékben érintett" - írja a közleményben Dr. Laetitia Hedouin, a francia Nemzeti Tudományos Kutatóközpont (CNRS) munkatársa, aki részt vett az expedícióban. "Ennek a zátonynak az ilyen érintetlen állapotban való felfedezése jó hír, és ösztönzőleg hathat a jövőbeli védelemre. Úgy gondoljuk, hogy a mélyebb zátonyok jobban védettek lehetnek a globális felmelegedéstől". A kutatók becslése szerint körülbelül 25 év kellett ahhoz, hogy a zátony a jelenlegi állapotába nőjön.

A búvárok az UNESCO óceánfenék feltérképezésére irányuló erőfeszítései során fedezték fel a burjánzó zátonyt. Eddig az óceánnak mindössze 20 százalékát térképezték fel nagy felbontásban. Ezen az expedíción a búvárcsapat összesen mintegy 200 órát töltött a víz alatt a zátony tanulmányozásával, amely során szemtanúi voltak egy korallszaporulatnak is.

"Varázslatos volt szemtanúja lenni az óriási, gyönyörű rózsakoralloknak, amelyek addig húzódnak, ameddig a szem ellát" - mondja Alexis Rosenfeld francia fotós, az UNESCO nemzetközi búvárcsapatának vezetője a közleményben a több mint két méter átmérőjű, virág alakú korallokról. "Olyan volt, mint egy műalkotás."