Loading color scheme

Portugália létrehozza Európa legnagyobb tengeri rezervátumát

A kibővített rezervátum megerősíti a Selvagens-szigetek hidegvízi zátonyainak védelmét.

Portugália létrehozta Európa legnagyobb tengeri védett területét, egy nagyjából 1034 négyzetmérföldes rezervátumot a Selvagens-szigetek körül, amely egy nagyrészt lakatlan vulkanikus szigetcsoport az Atlanti-óceán északi részén.

A szigetcsoport, amely nagyjából félúton van a spanyolországi Kanári-szigetek és a portugál Madeira között, a világ legnagyobb Cory's Shearwater tengeri madárkolóniájának ad otthont. A Savage-szigetekként is ismert szigetek 1971-ben a kolónia miatt portugál természetvédelmi területté váltak, és az új rezervátum határai kibővítik a meglévő védelmet. 

"Amikor azt mondjuk, hogy Európa legnagyobb tengeri rezervátuma, az izgalmas, mert ez valóban a vezetés és az ambíció érzését mutatja" - mondta a Treehuggernek Paul Rose brit búvár és dokumentumfilm-műsorvezető, aki 2015-ben a Pristine Seas kirándulását vezette a szigetekre. A National Geographic Explorer-in-Residence Enric Sala által vezetett Pristine Seas projekt egyik fő támogatója annak az erőfeszítésnek, hogy 2030-ig az óceánok 30 százalékát megvédjék. Az elmúlt 12 évben 31 helyszínre vezetett expedíciót. Ezek közül huszonnégy már védett, ami 2,3 millió négyzetmérföldnyi óceánt foglal magában.

Portugália kibővített rezervátuma a Selvagens-szigetek környéki hidegvízi zátonyok számára biztosít nagyobb előrejelzést. Az eredeti rezervátum védettsége 656 láb mélységben járt le, ami nem volt messze a lejtős vulkanikus szigetek partjától.
A Selvagens-szigetek, más néven a Savage-szigetek az Atlanti-óceán északi részén fekszenek.

"Ez nem nyújt védelmet számos olyan, szélesebb körben élő fajnak, például tengeri madaraknak, tengeri emlősöknek és tonhalaknak, amelyek erre a fontos területre támaszkodnak, mivel a halászati tevékenység gyakran a partvonal közvetlen közelében zajlik" - áll a Pristine Seas expedíció 2016-os jelentésében.

Rose sokat látott ebből a biológiai sokféleségből, amikor a Pristine Seas expedíció során merült a területen. A csapat 51 halfajt jegyzett fel, köztük cápákat, barrakudákat és murénákat.

"Volt egy csodálatos merülésem egy ottani kis hajóroncsnál, és ahogy beúsztam a nyitott raktérbe, a nyitott rakodótérbe, láttam... több százezer apró halat úszni a másik oldalon" - mondja.

Az itt élő tengeri madarak ugyanilyen feltűnőek voltak a felszínen is. "Egy egész napos búvárkodás után a fedélzeten ülve csak néztük, ahogy több százezer Corey-féle cetmadár jön fölénk, hogy leszálljon a szigeteken" - mondja Rose.