Loading color scheme

Irány Málta! 2024.10.05. - 10.12.

Sokak kérésére (menjünk máshová IS….), októberbem megnézzük Máltát és az ottani merülőhelyeket. Anchor öböl, Blenheim bombázó, Carolita uszály,Delimara csúcs, Dwejra csús, Fungus szikla, és még sok szuper merülőhely! Na megpersze a szárazföldi látnivalók. Ki ne hagyd!

Túra tervezett dátuma:

2024.10.05 – 12.

Budapest Málta Budapest

Ryanair légitársasággal:

Indulás Máltára: 06:05-08:20

Indulás Budapestre: 08:45-11:00

Elhelyezés: Mayflower hotelben, reggelivel

Reptéri transzferrel

1 db 40x20x25 cm kis háti táskával és 1db 20 kg-os feladós táskával

Lehetséges merülőhelyek (a teljeség nélkül, csak néhány):

- Ahrax Csúcs / Dragonara barlang

A bejárat egy szűk nyílás, melynek mélysége 3 - 10 méterig terjed. Itt két lehetőség kínálkozik - balra tengeri élőlényekben gazdag zátony és egy látványos szakadék, jobbra egy víz alatti bejárat egy nagy barlanghoz. A merülés során rengeteg cardinalfish, színes korallok és vörös szivacsok láthatók. 

-Anchor Öböl

Ha sok más merülőhelyen erős északkeleti szél akadályozza a merülést, olyankor az Anchor öböl egy ideális hely búvárkodni. Az alja fokozatosan lejt és 28 méteres mélységet ér el. A tenger fenekét rendkívül nagy kövek borítják, amelyek nagyon érdekes átúszásokat és alakzatokat kínálnak. Ezek ideálisak a polipok, fűrészes sügérek és a viszonylag nagyobb halak számára. Az öböltől körülbelül 150 méterre egy nagy barlang található. Az alja 10 méteren van és a búvárok könnyen megközelíthetik és megcsodálhatják a kupola alakú mennyezetet 

- Billinghurst barlang

Gozo északi részén, a Reqqa csúcstól nyugatra található. A barlang bejárata a felszínen található, az alja pedig 27 méteren van. Egy hosszú alagút, amelyet "vasúti alagút"-nak neveznek, egy másik a szikla mélyében levő barlanghoz vezet, ahol a búvárok egy levegős térben a felszínre tudnak jutni. A bejárat a Reqqa pontnál van. A barlang belsejében rengeteg vörös szivacs, cardinalfish, korallok és másfajta tengeri élőlények találhatók. 

- Blenheim Bombázó

A Bleinheim Bombázó egy II. Világháborús kétmotoros bombázó volt az angol légierőnél. A motorja és a szárnyai épek, a farok része azonban szétroncsolódott és most a roncs fő részétől több méterre fekszik. Ez egy nyílt vízben történő merülés 42 méteren, amely gondos tervezést igényel. 

- Carolita Uszály

A Carolita uszályt Marsamxett kikötőjéből, Manoel szigetről lehet megközelíteni. A búvároknak a roncs eléréséhez délnyugati irányba kell úszniuk, 10 - 15 méteres mélység között. A roncs körül a tengerfenék iszapos és teli van szórva különféle tárgyakkal. Pl: kórházi ágyakkal, kerekesszékekkel. 

- Cirkewwa

Ez a sziget északi részén található hely, régóta a búvárok kedvenc merülő helyszíne, elsősorban azért, mert egy látványos 8 - 30 méterig terjedő szakadék része. Található itt egy barlang amely tetején egy nagy nyílás van és egy szűk szikla hidat alkot. Ezen a kapun könnyen átjuthatnak. A fal egyik üregében Madonna szobor is található. 

-Crocodile szikla és korall barlang

A krokodil alakú szikla Dwejra és Fungus szikla közötti partszakasznál található. Akár hajóval akár a sziklás parttól megközelíthető. A szikla függőlegesen megy le 38 méterig, ahol a tenger fenék nagy kövekkel van borítva. A barlang bejáratától tovább haladva eljuthatunk a korall barlangba. Ez egy óriási félkör alakú nyílás, amely 20 méteren ível át a homokos fenék fölött. Itt láthatók: különféle korallok, szivacsok és nagyon ritkán tengeri aranyhalak. 

-Delimara Csúcs

A Delimara félsziget Marsaxlokk- on túl van. Egy kicsi négyszögletes szikla, amely a merülőhelyet jelöli. Egy víz alatti zátony kezdődik körülbelül 9 méternél és fokozatosan lemegy 12 méterig, ahol egy függőlegesen 25 méterig szikla van. Itt található egy barlang is, amin keresztül visz egy alagút, amely közvetlenül visszavezet a zátony tetejéhez. 

-Double Arch zátony

A merülőhely kis távolságra található a Xwieni - öböltől keletre, Gozo északi partjánál. A közelben két egymástól különálló nyílás fekszik egy függőleges sziklafalon, amely Double Arch zátonyként ismert. Kis barrakudák hatalmas rajai láthatók.

Maximális mélység 36 méter. 

-Dwejra Csúcs

Málta egyik leglátványosabb merülő helyszín, ahol a víz mélység (60 méter). és rengeteg barlang található. A 35 méter hosszú alagút, a szárazföldtől a nyílttengerig húzódik. Ezt a merülést haladó búvároknak ajánljuk. 

- Fungus Szikla

A Fungus egy magas szikla, mely Dwejra Bay-ben található, Gozo nyugati partjánál. Elérhetősége csak hajóval lehetséges. Az átlag mélység 40 méter. Ennek az elszigetelt sziklának van egy víz alatti átjárója az északi részre. A víz alatti látvány különlegesen emlékezetes, amely függőleges falakból, hasadékokból és barlangokból áll. Felfele nézve surun látható tonhal és barrakuda. A szikla falai fedve vannak korallokkal, tengeri sünnel és rendkívüli szép piros színekkel. 

…… és még vagy 20 különböző merülőhely.

Úgyhogy egészen biztosan tudunk változatosan 10-et merülni!!!  

 

A Máltai túra Ára: kb. 1280 EUR (Ez még változhat a repülőjegy, ill. a létszám függvényében.)

Ár tartalmazza
:
Repülőjegyet, szállást reggelivel, napi 2 (összesen: 10) merülést vezetővel, reptéri transzfereket

Extrák:

-Éjszakai merülés: €10

Az éjszakai merülés extra költségébe a lámpa bérleti díja nincs beleszámolva.

-Repülőgép roncs merülés: €35

Ez egy hajós merülés. Az ár tartalmazza a hajózás költségét.

-Gozo-i merülés: €25

Az ár tartalmazza a komp költséget.

-Comino-i merülés: egyedi

Az ár külön kérés esetén kerül meghatározásra.

-Tengeralattjáró merülés: egyedi

Az ár külön kérés esetén kerül meghatározásra.

-Más típusú palack: €5

15 l-es űrtartalmú palack

-Más típusú palack: €5

Nitrox EAN32 

FONTOS!

A csomagárak minimum napi 2 merülés esetén, személyenként értendők.

A megrendelt merülést előző nap 17:00 óráig lehet díjmentesen lemondani, ellenkező esetben, számlázásra kerül.                                                 

 

Fakultatív program lehetőségek:

 

-Valetta - a lovagok városa

A városnézés során először a felső Barakka kertbe látogatunk el, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Grand Harbour-ra, majd kellemes séta Valetta központjában. Itt a Szent János - Társ Katedrálist és a katedrális legdrágább kincsét, Caravaggio festményt (melyen Szent János lefejezése látható) tekintjük meg. Ezután szabadidőt biztosítunk vásárlásra. 

-Máltai szigettúra

Egész napos kirándulásunk során felkeressük a helyi kézműveseket ahol tipikus máltai kézműipari termékeket állítanak elő. A városi árakhoz képest jóval kedvezőbben vásárolhatunk különböző üveg, ezüst, filigree stb. termékeket. Ezután látogatást teszünk Málta első városába, Mdina-ba, melyet a helyiek csak "Csendes városnak" neveznek. A városban megpillantva Mdina várfalát a IX. Századba repülünk vissza. Pillanatok alatt a múltban érezzük magunkat, a középkor szele csap meg bennünket a szűk kis utcákon. Megtekintjük a Szent Pál katedrálist és majd kiérve a várfalhoz csodálatos panoráma tárul elénk. Mdina után Rabatba felkeressük a Szent Pál barlangját (St. Paul's Grotto). Egy igazi máltai ebéd elfogyasztása után a Dingli szikláknál csodálatos panoráma nyílik a tengerre, ahol érdemes pár fényképet készíteni. A program végén Mostára utazunk, ahol megtekintjük a híres Mosta-i Dómot mely Európában a 3. legnagyobb kupolával rendelkezik. A részvételi díj az ebéd árát is tartalmazza. 

-Gozoi kirándulás

Gozó Calypso szigete. A legenda szerint az a hely, ahol Calypso elbűvölte Odüsszeuszt és hét évig révületben tartotta. Az út során ellátogatunk Xahra-ba, ahol a megalitikus Ggantija templomot látogatjuk meg. A helyi emberek úgy tartják hogy egy hatalmas istenasszony építette a templomot egyetlen éjszaka alatt. A szigeteken ez a legősibb templom több mint hétezer éves múltra tekint vissza (régebbi mint a piramisok) Tovább haladva Gozo délnyugati része felé Dwejra-t nézzük meg melyet a híres "kék ablak" (Azure Window néven is ismernek. (Innen gyönyörű kilátás nyílik a tengerre). Lehetőség nyílik kis motoros csónakok segítségével akár ki is hajózni hozzá (az ár nem tartalmazza). A kalózok is használták ezt a partszakaszt mert remek búvó és kikötő hely volt a számukra. Ebéd után tovább utazás Xlendibe (a szép kis halászfaluba) vagy Marsalforn-ba (mely a "pékségek kikötője" nevet kapta és a tehetősebb gozoiak üdülőhelye volt). A kirándulás Gozo fővárosában ér véget, Victoria-ban a Katedrális és egy érdekes történelmi film megtekintésével. Itt szabadidőt biztosítunk vásárlásra is. Mgarr-on keresztül érkezünk vissza a szállodába. 

-Kék barlang, Marsaxlokk

A program során Wied iz-Zurrieq városka érintésével érkezünk meg a festői szépségű Blue Grotto-hoz (Kék Barlang) ahol hajóra szállva megcsodáljuk az izgalmas és színes barlanghasadékokat (motorcsónakjegy nincs az árban). Ezután elutazunk a sziget legdélebbi pontján fekvő halászfaluba, Marsaxlokk-ba, ahol a szabadidő alatt lehetőségünk nyílik vásárlásra. Marsaxlokkban találjuk a képeslapokból ismert, élénk színekkel tarkított halászcsónakokat a Luzzukat. (Nincs Magyar idegenvezető). 

-A történelem előtti templomok

A félnapos kirándulásunk során, a sziget déli részén utazva felkeresünk 3 megalitikus templomot Tarxien-ben melyek időszámításunk előtt 3000. évvel épültek. Ezek a templomok Málta leghíresebb történelmi épületei melyek a világon egyedülállóak. Ezután ellátogatunk a sziget legdélebbi pontján fekvő Ghar Dalamba, ahol egy több ezer éves barlangot nézünk meg, melyben a vaskorszakból származó állati csontokat (törpevíziló, törpeelefánt) láthatunk. Utána megtekintjük Hagar Qim templomot mely feltehetően ie. 3000 - 3500 között épült. A templom nevezetessége, hogy kizárólag mészkőből épült és csodálatos kilátással Filfla szigetecskére. A program szombatonként indul. (Nincs Magyar idegenvezető). 

-Szicília

Igény esetén van lehetőség egy egész napos kiránduláson részt venni Szicíliában.