Loading color scheme

Péter

A Búvár ABC-t csak ajánlani tudom mindenkinek, ha jó környezetben, gyorsan és biztonságban szeretnétek megtanulni a búvárkodás „mesterségét”!

Világ életemben nagyon vonzott a víz látványa a vízben való lét és természetesen a víz alatti élet. Ez egy teljesen más világ, ami nyugodt, békés és tiszteletet parancsoló. Szabadidőmben, ill. nyaralások alkalmával általában a nap 1/3 részét töltöm vízben. Imádom a vizet, legyen az tó, folyó, vagy akár tenger. Régi álmom volt, hogy egyszer kipróbálhassam milyen is igazi búvárfelszerelésben merülni, de valahogy sosem volt rá alkalmam. Nyaraláskor egész nap snorkeleztem, egyszerűen nem bírtam abbahagyni annyira vonzott a víz alatti csodálatos élővilág. Amikor az ember lebukik és a súlytalanság állapotában egyé válik a vízzel az leírhatatlan érzés és persze szeretne minél több időt, lent tölteni. De mire a szem megszokja a víz alatti fényviszonyokat és elkezdi látni a színeket, addigra fel kell menni levegőért. A vakáció hamar eltelt és irány haza. Majd egyik nap csörgött a telefonom, egy barátom hívott és közölte velem, hogy kapott egy 25%-os kedvezményre jogosító kupont, amit a Búvár ABC-nél lehet beváltani oktatásra vagy búvártúrákra és ráadásul át is ruházható. Érdekel-e engem vagy adja másnak? Sokat nem gondolkodtam a dolgon persze, hogy érdekel. Na, ez adta meg az igazi kezdő lökést. Másnap hívtam KKZ-t és nagyvonalakban megbeszéltük az oktatással kapcsolatos részleteket. Én igazság szerint Horvátországban egy búvártúra alkalmával szerettem volna meg tanulni az alapokat és vizsgázni, de Zoltán lebeszélt róla és Dorogot javasolta. És mennyire igaza volt! Hogy miért? Azért mert Horvátországban már végzett búvárként merülhettem a szebbnél szebb sziklafalakat és más csodákat és nem ott kellett megtanulnom a búvárkodás alapjait miközben nézhettem volna, ahogy a többiek kihajóznak. Na de ne menjünk ennyire előre. Szeptemberben elmentem a dorogi búvártáborba és gőzerővel elkezdtük tanulni az elméletet utána teszt és jöhetett a gyakorlat. Ezt vártam a legjobban. A víz alatt egy mesterségesem kialakított tanpálya van. A pályán belül úgynevezett treplik vannak elhelyezve, amelyek kötéllel vannak összekötve. Eljött a várva várt nap! A felszerelés össze és szétszerelését átvettük jó párszor majd jött a beöltözés és irány a víz! Érted? A Víz! Minden terpli fölött van egy bója. Beúsztunk az első bójához és alámerültünk. Nagyon furcsa érzés volt elsőre. Még soha nem lélegeztem víz alatt. Zoltán mutatta, hogy térdeljünk le a terplire és csak a légzéssel foglalkozzak. Ott térdepeltem a deszkákon, néztem a felszín felé kicsit nehezen jött a levegő is és azt kérdeztem magamtól, hogy mit keresek én itt?
Tapasztalatlan voltam, szokatlan volt a reduktor de ahogy teltek a percek egyre inkább kezdtem megszokni . Kicsit fura volt a dolog. Na de másnap! Már alig vártam, hogy ismét lemerüljünk. Ez meg is történt és elkezdtük gyakorolni a különböző feladatokat. Nagyon jól és gyorsan mentek a gyakorlatok, de ez nem csoda, ha az ember egy tapasztalt oktatóval merül!
Eljött a vizsganap ahol minden rendben ment és a nap végére már hivatalosan is búvár lettem.
A tábor alkalmával nagyon szép környezetben és nagyszerű emberek társaságban tölthettem el négy napot ahol esténként szalonnát sütöttünk és jókat beszélgettünk.
Köszönöm a türelmet és a lehetőséget, hogy részt vehettem ebben a nagyszerű élményekben, gazdag táborban!
És végül egy jó tanács! Ne habozzatok! Azt hagyjátok meg a víznek!