Loading color scheme

Öt nagyszerű merülőhely a szudáni Vörös-tengeren

Cápákk, roncsok, sekély zátonyok - a Vörös-tenger középső részén minden megtalálható.

Ai Vörös-tenger északi részeúvárok sokaságát vonzza híres roncsai és zátonyai miatt, de ne tévesszen meg a déli tengerek fölötti dominanciája. A szudáni Vörös-tengeren ugyanolyan inspiráló helyek vannak, mint az Egyiptomot népszerűvé tevő helyeken. 

1. SS Umbria
A kapitány és a legénység szándékosan elsüllyesztette ezt az 508 láb hosszú olasz teherhajót Port Szudán külterületén a második világháború elején, hogy megakadályozza, hogy a britek ellenőrzésük alá vonják a csempészbombákkal megrakott rakományát. Az Umbria tatja körülbelül 125 láb mélyre süllyedt, de az orra éppen a felszín alatt nyugszik. A roncs csodálatos állapotban van, a bal oldalán nyugszik. A búvárok felfedezhetik a felépítményt, vagy PADI roncsbúvár képesítéssel behatolhatnak a hídba. Az élénk kültéren rengeteg szórakozásban lehet részünk, a nyílt folyosókon való átúszástól kezdve a hasadékokba rejtett angolnák megtalálásáig. A fedélzeten található bombakupacok és számos fürdőkád mellett tartsd szemmel a három rozsdás Fiatot és a rengeteg borosüveget - elvégre ez egy olasz hajó!

2. Sha'ab Rumi déli polca
"Ez egy csúcspont, a Vörös-tenger egyik legjobb merülőhelye" - mondja búvárvezetőnk, Sven, aki 22 éve merül a Vörös-tengeren.
A hely rögtön a vízbe érkezésünk után méltó a dicséretéhez. Három perccel a merülés után egy szürke zátonycápát pillantok meg a távolban, és kevesebb mint 10 perc múlva két barrakuda-tornádó közül az elsőt veszem körül, amelyek között fekete sávos szuronyhalak vannak. A többi nagyszerű hely feketefoltos cápák, remorák, egyszarvúhalak, csőhalak, pörölycápák és egy Cousteau-kutatóexpedíció által elhagyott cápaketrec. (A közelben egy szürke zátonycápa körözött, miközben én körülötte lebegtem.)

3. Cousteau's Conshelf II
Jacques Cousteau 1963-ban építette az első víz alatti "falut". A Continental Shelf Station II, ismertebb nevén Conshelf II, magában foglalt egy főházat az aquanauta kutatók számára, egy garázst a csapat csészealjszerű tengeralattjárójának és egy felszerelési hangárt. Mind a felszerelési hangár, mind a csészealj garázs ma is áll, mintegy 25 láb mélyen, tengeri élővilággal beborítva. A búvárok bemehetnek az immár többnyire elárasztott tengeralattjáró hangárba, ahol apró halakat lehet látni, amint az ablaknyílások fényénél cikáznak. Ha beúszol, mindenképpen (lassan) haladj a tetejéig - ott fent egy légbuborék rekedt, amelybe bedughatod a fejed! A többi búvár buborékainak és a halak kattogásának hangja meglepően hangos, ha egyszer megteszed. Ez az élőhely szerepelt Cousteau 1964-es "Nap nélküli világ" című filmjében, így ez a merülés életre szóló élményt nyújt mindazoknak, akik az ő víz alatti kalandjain csodálkozva nőttek fel.

4. Angarosh
120 láb mélyen lebegve egy szürke alak materializálódik a távolban. Aztán jön egy másik, és még egy. Lehet, hogy ez az? Igen, egy csapat pörölyfejű! Legalább egy tucatnyian úsznak a semmiből tömegesen. Ahogy nézzük őket, elúsznak mellettünk, majd visszafordulnak, hogy a zátony szélén találkozzunk velük. Híres szemeik körülvesznek, farkuk az uszonyom alatt lobog, miközben én a másik puha alhasát bámulom. Az aznapi második merülésünkkor több pörölycápa is előbukkan a mélyből, hogy megvizsgáljon minket, miközben egy másik szerencsés csoport egy csikócápával találkozik a zátony túloldalán. Tartsd a fejed a helyén! A belépés egy Zodiákusból történik.

 

5. Abu Sheif
Egy olyan listán, ahol a mély merülések dominálnak, ez a hely a sekély vizek miatt kerül a listára. "Órákat tölthetsz a felszín alatt alig egy méter mélyen elterülő repedések és hasadékok felfedezésével" - mondja Sven a merülési eligazításunk során. A hely nyugodt jellege már akkor is nyilvánvaló, amikor belépünk - a bejutás olyan könnyű, mintha leesnénk a hajóról.
A víz alatt mennyei napsugarak szűrődnek át a hullámokon, a halakat mozgó üvegfestékké változtatva. A felszín közelében tengeri aranyhalak táncolnak, egy kicsit mélyebben pedig anemónák rétjei táncolnak az áramlatban bohóchal társaikkal. Egy óra után felbukkantam a felszínre, és azt kívántam, bárcsak több órával több időm lenne a fenéken, hogy csatlakozhassak a programjukhoz.