Loading color scheme

Kőbánya

Folyamatosan

Merülni egy elsüllyedt világban? A vízbe temetett pillanat maradványai között? Sokan ezért választják a roncsmerülést búvárkodáskor, hogy egy  pillanat rozsdásodó emlékeit lássák, és közelebb kerüljenek a múlt egy megfoghatatlan darabjához.
Azonban kevesen tudják, hogy ilyen élményt nem csak távoli tengerek mélyén merülve, sok pénzt kiadva szerezhetünk magunknak, hanem itthon, Magyarországon is. Mégpedig olyan körülmények között, mely néhány tengeri roncsot is lepipál.
Ez a Kőbányai sörgyár elárasztott pincerendszere, ahova külföldről is érkeznek búvárok exkluzivitása miatt.

Hogyan kerül egy bánya a fővárosba, és miért van víz alatt?

A mészkőben gazdag területen már a XIII.  században folyt kitermelés, fénykorát azonban a XIX. században érte el, a nagy pesti árvíz utáni újjáépítéseknek köszönhetően. Az innen kinyert mészkövek a Citadella, a Margit híd, az Operaház, és a Mátyás templom falaiban is megtalálhatóak. A kitermelés olyan ütemben folyt, hogy az innen szállított mészkő a felszíni utakat is fehérre festette. Nem véletlenül kapta a X. kerületi Fehér út is azt a nevet, melyet máig visel.
A hatalmas 180 000 négyzetméteres, összesen 32 kilométernyi pincerendszert Dreher Antal vásárolta meg. Malátát tárolt benne, majd az itt feltörő színtiszta karsztvizet használta legendás söre főzésekor. A hely méreteit jól jellemzi, hogy a II. világháború alatt nem csak óvóhelyként, de a Messerschmidt vadászgépek összeszerelő csarnokaként is funkcionált.
A háború befejezésével, és a sörgyártási technológiák átalakulásával a víz kiszivattyúzását abbahagyták, és a karsztvíz visszahódította a mélységet. Eleinte csak a 40 méteres pincetalp közeli csarnokokat, majd később a sekélyebb, a 15 méteres pincehomlok közeli területeket is elöntötte.
A mélyben nem csak hátrahagyott eszközök, vas lépcsőrendszerek várnak ránk, de számos titokra is bukkanhatunk, hiszen a pincerendszer nem teljesen feltérképezett. Pontosabban olyan termeket is találni itt melyek egyetlen hivatalos térképen sem szerepelnek…
Milyen élmény itt merülni? Írhatnánk kisregényt róla, e az sem adná vissza ezt a csodát.

Gyere, próbáld ki velünk!

Kezdő, és haladó búvárként is merülhetsz, mivel a friss levegővel telt, de mégis zárt termek miatt ez nyílt vízi merülésnek számít.

Vízhőmérséklet 12-13 oC, merülési idő kb. 40 - 45 perc.

Max. merülési mélység: OWD-knek 18 méter, AOWD-knek 26 méter.

 

A Kőbányai merülés:
jelentkezés arányában folyamatos merülések. Időpont egyeztetés szükséges!

Részvételi díj: 13500Ft.
Mindenképpen 14m alá merülünk, max. 28m.
A víz kb. 12C
Tervezet merülési idő 45perc.
Meleg ruhát hozzatok a merülés utánra!
+ Törölközőt, sapkát, papucsot és valamit a lábatok alá a betonra, hogy nehogy felfázzatok!!!!
Ha lehet, legyen két lámpátok!!!

Kérlek jelezzetek vissza, hogy biztosan jöttök-e, mert kötött a létszám, és ha mégsem tud valaki eljönni, akkor üresen marad egy hely!!!
Vannak jelentkezők, és a helyeket a jelentkezés sorrendjében töltöm fel…

Az esetleges felszerelésigényeket kérem jó előre leadni (méret megadással), mert azokat még össze kell szednem!!!